1996’da kurulan Özel Öyküm Anaokulları’nın Çekmeköy Şubesi 2010 yılında kuruldu. Vizyonunu “Her Çocuğun Mutlu Bir Öyküsü Olmalı“; Misyonunu “6 Temel Değer” olarak belirdi.
Parolası da “Eğitim Değil Öğrenim” ve “Okul Öncesi Öğrenim Yaklaşımımız” oldu.
Yapı
Kurum binası “anaokul” olarak inşa edildi ve çocukların her köşesini kullanabildiği; günü farklı etkinliklere özel alanlarda dolaşım halinde sürdürebildikleri “çocuk dostu” bir yapı olarak tasarlandı.
- 4 katlı olup 650 m2 kapalı, 200 m2 açık alana sahiptir.
- Çekmeköy Ormanları’na komşudur.
- Bina içinde, doğrudan havalanmayan, binalar arası boşluğa açılıp günışığı görmeyen hiçbir yaşam alanı yoktur.
- Yaşam alanları çok amaçlı değil, amaca özgüdür. Yani çocuklarımız kampetlere uzanarak sınıflarda değil, yataklarına yayılarak uyku odalarında uyurlar. Bütün günü aynı mekânda geçirmez; masal saati için kütüphaneye, kil yoğurmak için atölyeye, oynamak için oyun salonuna giderler. Mevcut yaşam alanlarımız:
- Geniş ve aydınlık sınıflar
- STEM ve Kodlama Labaratuvarı
- Kütüphane
- Bilgisayar – Kodlama Atölyesi
- Müzik-Orff-Shulwerk Atölyesi
- Hareket (Beden) Atölyesi
- Sanat Atölyesi
- Sinema Salonu
- Oyun salonları
- Uyku odaları
- Revir
- Yemekhane
- Bahçe
- Her sınıfta bir kukla atölyesi ve ilgi köşeleri bulunur.
- Her çocuğun bir dolabı vardır.
- Kullanıma hazır ve kolay erişilir olması için her sınıfın karton dolabı, yap-boz dolabı, oyuncak dolabı ayrıdır.
- Merkezi sistem müzik yayını bulunur.
- Rutin bakımları yapılan su deposu; soğuk zincirinin devamlılığını sağlamak ve elektrik kesintilerinin neden olabileceği kazaları önlemek üzere jeneratörü vardır.
Güvenlik
- Okul binası yapı denetim güvencesi altında, en gelişmiş inşaat teknikleri kullanılarak, deprem güvenlikli olarak inşa edilmiş ve iskân belgesi almıştır.
- Tüm pencereler parmaklıklarla güvence altına alınmıştır.
- Yangın yönetmeliklerine harfiyen uyulmuş; tüm bina duman sensörleriyle donatılmış, yeter miktarda yangın tüpü ve diğer donanımlar uygun yerlerde konumlandırılmış, yangın merdivenleri son yönetmeliklere göre özel olarak yapılandırılmış ve çıkışlarda panik bar kullanılmıştır.
- Otomatik gaz kesme valfı uygulanmıştır.
- Yaşam alanlarında elektrikle ilgili yaşanabilecek olumsuzlukların önlenmesi için düşük akım çalışılmış, “hayat koruma” adı verilen akım kesiciler kullanılmıştır.
- Merdivenlerde kaymayı önleyici bantlar kullanılmış, başlangıç ve bitimlerinde güvenlik kapıları yer almış ve tutunma barları çocukların boyuna uyarlanmıştır.
- Tüm mobilyalar sabitlenmiş, serbest kalması gereken elemanların hafif olmasına önem verilmiştir.
- Tuvaletlerdeki lavabolar özel aparatlarla sabitlenmiş, kazalara meydan vermeyecek şekilde dolap içlerine alınmıştır.
- Bahçe ve bina giriş çıkışları özel güvenlik personeli ve kapalı devre kamera sistemi ile güvence altına alınmıştır. (Sınıflarda kamera kullanımı çocuk gelişimine olumsuz etkileri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nca yasaklanmıştır.)
- Tüm oyuncakların CE sertifikası taşımasına dikkat edilmiştir.
- Bahçe oyuncakları da CE sertifikalı, doğal ahşap malzemelerden üretilmiş, renklendirilmesinde toksik olmayan boyalar kullanılmıştır. Kaydırakların eğimleri, korkuluk yükseklikleri gibi her ayrıntıda standartlara uygunluk gözetilmiştir.
- Anaokullarımızın ‘Korunma Planı’ vardır. Yangın, deprem, olağanüstü haller için alınması gereken önlemler, iş bölümü vb. gereklilikler bu plan dâhilinde gerçekleştirilmekte, tatbikatlar yapılmaktadır. Yeter sayıda personel acil durum ve ilkyardım eğitimi, yine yeter sayıda personel yangın eğitimi almıştır. Bu konuda devamlılığın sağlanması için belli rutinlerle iç hizmet eğitimi verilmektedir.
Sağlık
- Çocuklarımız gereken sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından okula başlamakta ve hastalıkları sırasında okula devam etmemektedir. Gün içinde hastalanan çocuklarımız revirde dinlenmeye alınmakta ve derhal ailelerine haber verilmektedir.
- Çocuklarımızın kullandığı rutin ilaçlar, velilerimiz tarafından doldurulan sağlık formu doğrultusunda verilmekte; kullanılan ilaçların adı, dozu ve kullanım saati tedavi defterine kaydedilmektedir.
Beslenme
- Yemek listesi aylık olarak, besin değerlerine göre hazırlanmakta, okul aşçısı tarafından, okulda pişirilmektedir. Öğrenciler yemeklerini öğretmenleriyle birlikte yemekte; yardımla bile olsa kendi başlarına yemeye ve her türlü yiyeceği tatmaya özendirilmektedir.
Servis
- Servis hizmetleri, mevzuatta yer alan servis yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Denetim
- Anaokulumuz MEB’e bağlı tüm diğer yasal kurumlar gibi, temizlik/eğitsel içerik/ güvenlik vb. her konuda yetkili kurumlarca (MEB, İtfaiye Müdürlüğü, Çevre Sağlığı vb.) düzenli olarak denetlenmektedir.